• darkblurbg
    Antun Motika, Pula - Pola

    Zbirka umjetnina grada Pule, Gradska galerija Pula

Izbor za postav

slika

Zbirka umjetnina grada Pule;
Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora

Zbirka umjetnina grada Pule nastala je kao logičan slijed utemeljenja galerijske djelatnosti čiji začeci sežu u 1970. godinu kada je otvoren prvi gradski izložbeni prostor u Opatijskoj ulici. Od 1972. g. vrijedna se umjetnička djela otkupljuju ili ih umjetnici daruju Zbirci. Upravo ta sprega umjetnika i njihovog grada rezultirala je činjenicom da danas u Zbirci imamo četiristotinjak djela, a pridodajući im pojedinačne listove iz grafičkih mapa ta se brojka povećava za još dvijesotinjak djela. Taj bogati umjetnički fond danas je podijeljen na dvije zbirke: Zbirku istarskih autora i Umjetničku zbirku s djelima autora s područja bivše države.

Djela se izlažu u Gradskoj galeriji Pula i stalnom postavu u galeriji Likovnog fundusa  zbirke u zgradi istarskog narodnog kazališta INK, III.kat.

slika

Povodom 40. godišnjice osnutka Zbirka otvara vrata likovnoj publici izložbom izbora iz likovnog fundusa,a slijedeće izložbe u galeriji fundusa u ciklusima će predstavljati autore koji su svoja djela donirali ili su ona otkupljena od strane Grada Pu|e. Namjera je da se likovnoj publici, struci i široj javnosti omogući uvid u bogatu recentnu likovnu povijest grada, Istre i šire regije s naglaskom na period druge polovine XX. stoljeća kada su se u Istri, pogotovo u Puli i Labinu dogodili veliki pomaci u likovnoj umjetnosti zahvaljujući istarskim umjetnicima, koji su povratkom iz metropola i velikih kulturnih centara u zemlji i inozemstvu svoje konačno mjesto rada i kulturološkog djelovanja našli kod kuće. Kreativna istarska klima i specfični kulturni milje privukli su u Istru i druga značajna imena iz područja likovne umjetnosti iz Hrvatske i šire regije, a ti su likovnjaci s godinama postali djelom istarske likovne scene i sve više u Istri i radili i boravili. Nakon realizacije formiranja i predstavljanja Zbirke Antuna Motike, u koje smo također uklopili i predstavljanja važnijih istarskih umjetnika ovim novim približavanjem javnosti Zbirke umjetnina grada Pule zaokružujemo cjelinu djelovanja s namjerom da je u budućnosti sustavno, u skladu s likovnim tendencijama, ažuriramo i popunjavamo novim donacijama djela likovnjaka raznih generacija i umjetničkih opredjeljenja.

Eros Čakić, voditelj zbirke

slika
slika
slika

Galerije IZLOŽBE

slika GRADSKA GALERIJA PULA
Kandlerova 8

Radno vrijeme: radnim danom 16-20
subota 10-13


--------------------------------------

GALERIJA A.MOTIKA

ZBIRKA ANTUN MOTIKA

Stalni postav izbora iz donacije
Laginjina5, INK II.kat


ZATVORENO ZBOG RADOVA


Najava i dogovor:

Matija Đurišić, tehničar u zbirci

matijadjurisic@gmail.com 

091 784 8924


antun.motika@gmail.com

eros.cakic@pula.hr
099 218 2694

Likovni fundus

slika

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora
Laginjina 5, INK III.katslika

stranicu uređuje:
Eros Čakić
eros.cakic@pula.hr