• darkblurbg
    Antun Motika, Pula - Pola

    Zbirka umjetnina grada Pule, Gradska galerija Pula

MOTIKA I OREL, fotokolaži i eksperimenti

slika

A. Motika. fotocollage I. animation

slika

                                                                                                                              Alojz Orel

slika

                                                                                                                                            Alojz Orel

Alojz Orel

slika
Alojz Orel (Ljubljana, 19. lipnja 1918. – Pula, 10. lipnja 2002.)

umjetnički i dokumentaristički fotograf. Višestruko nagrađivan, svoje radove izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim po iznimnom fotografskom talentu, Alojz Orel je zapamćen kao fotograf zaljubljen u slobodu i eksperimentiranje koristeći se gotovo svim poznatim tehnikama.

Za stručnog fotografa zanat uči u Brežicama u fotografskoj radionici Vinka Baveca, gdje je radio tri godine, do 1935.kada se zapošljava se u Škofjoj Loki u atelijeru Janka Scherhausa, gdje započinje njegova prava profesionalna fotografska karijera. U Zagreb prelazi 1936.godine te pod utjecajem Fotokluba Zagreb, i njegova tajnika Augusta Frajtića i fenomena nazvanog Zagrebačka škola, započinje njegov fotografski razvoj. S uglednim retušerom Petrom Vekićem 1941.godine otvara „Atelier Foto Vekić“. Od 1945. do 1946. godine presjedava Sindikatom fotografa koji tada broji 300 članova.

Godina 1947.bila je ključna u životu velikog fotografa jer je iste godine, nakon i formalnog učlanjenja u „Fotoklub Zagreb“, doselio u tada ratom razrušenu Pulu. Iste godine, sada već kao vrhunski fotograf, otvara i samostalni foto atelier „Foto Orel“ na trgu Portarata. Godinu dana kasnije započinje s foto tečajevima u Željezničkom tehnikumu, da bi 1951.godine postao i suosnivač Fotokluba pri Narodnoj tehnici.

Njegova zaljubljenost u staru ljepoticu Pulu rezultirala je osnivanjem Turističkog društva Pula, pružajući njene vedute svijetu očima čovjeka jedinstvenog umjetničkog duha. Današnja zbirka njegovih radova se sastoji od preko 40.000 fotografija.

Više pročitajte OVDJE.

Antun Motika: Fotokolaži

slika

Fotokolaži Antuna Motike čine jedan od segmenata iz velike skupine brojnih istraživačkih radova relativno neistraženog područja širokog autorovog stvaralaštva,a doprinose valorizaciji tog malo poznatog i dosad samo uskom krugu stručnjaka cijenjenog Motikinog opusa.

U katalogu izložbe «Avangardne tendencije u hrvatskoj umjetnosti» Zvonko Maković kaže:

Među rijetkim individualcima koji neposredno pred Drugi svjetski rat, pa i tijekom ratnih godina, iskoračuju u nepoznato, koji su skloni radikalnijem propitivanju konvencija, zdušno se oslanjajući na „poetiku osporavanja“, valja istaknuti Vanju Radauša (serija „Dekalkomanije“, 1937.) te osobito Antuna Motiku i njegove eksperimente s materijalima, točnije, mislim na seriju kolaža i fotokolaža. Motika tu ne samo što u cijelosti razara prizor, već prepušta materiji da živi vlastitim životom. S tim djelima u kojih je eksperiment osnovni pokretač stvaralaštva,     u kojima sam umjetnički čin postaje važnijim od konačnoga rezultata, a želja da se bude suvremen postaje glavnom preokupacijom, završavaju one tendecije koje su se dvadesetak godina ranije javile zajedničkim programom. Programa sada, međutim, nema. On se izmrvio na niz individualnih gesti, na propitivanje osobnih mogućnosti.


slika
slika

Galerije IZLOŽBE

slika GRADSKA GALERIJA PULA
Kandlerova 8

Radno vrijeme: radnim danom 16-20
subota 10-13


--------------------------------------

GALERIJA A.MOTIKA

ZBIRKA ANTUN MOTIKA

Stalni postav izbora iz donacije
Laginjina5, INK II.kat


ZATVORENO ZBOG RADOVA


Najava i dogovor:

Matija Đurišić, tehničar u zbirci

matijadjurisic@gmail.com 

091 784 8924


antun.motika@gmail.com

eros.cakic@pula.hr
099 218 2694

Likovni fundus

slika

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora
Laginjina 5, INK III.katslika

stranicu uređuje:
Eros Čakić
eros.cakic@pula.hr