• darkblurbg
    Antun Motika, Pula - Pola

    Zbirka umjetnina grada Pule, Gradska galerija Pula

Stalni postav zbirke Antuna Motike

slika

U sklopu obilježavanja Dana Grada Pule 2011. godine, otvorena je izložba Antun Motika „Izbor iz donacije za stalni postav“ kojom prigodom je inaugurirana Galerija Antun Motika na II katu Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula.

Prema želji Antuna Motike da dio svoga raskošnog opusa ustupi rodnom gradu, uz pomoć obitelji dr. Dušana Motike, nećaka slavnog slikara te povijesničara umjetnosti, glazbenog i likovnog kritičara pok. gospodina Darka Glavana donacija je i realizirana 2006. godine. Kako je Darko Glavan bio službeni čuvar Zbirke Antun Motika pohranjene u zagrebačkom muzeju Mimara, osim doniranih djela u Pulu su stigle i inventarne knjige sa relevantnim podacima o umjetninama koje je Glavan katalogizirao za Motikina života u svojstvu kustosa Muzeja Mimara. Zbirka Antun Motika sastavni je dio Zbirke umjetnina Grada Pule. Od prvog predstavljanja dijela Zbirke 2007. godine do danas puljani i njihovi gosti vidjeli su preko 500 radova stručno obrađenih i opremljenih djela kroz više od 20 izložbenih postava u Gradskoj galeriji u Kandlerovoj ulici.

U stalnom postavu, kroz godišnje cikluse izbora za postav, u INK Gradskom kazalištu Pula predstavljeno je 70 slika, crteža i fotokolaža, 4 skulpture, 5 albuma crteža te dvije ilustrirane priče: „Put na mjesec“ i „Crvena brada“, 15 brončanih medalja te 18 eksperimenata odnosno reljefa na aluminijskoj foliji.

Zbirka Antun Motika sastoji se od djela dokumentarne vrijednosti iz Motikinog pred akademskog razdoblja, potom akvarela, gvaševa, tempera i ulja nastalih od 1929. do 1940. i kasnije, crteža većeg formata od kojih najveći dio otpada na skice i predloške za realizacije skulptura u staklu i keramici. Donaciju čine još i četiri skulpture, medalje u bronci, aluminijske folije i pedeset slikarskih eksperimenata. Poseban segment zbirke čini dvadeset albuma s crtežima, fotokolažima, fotoeksperimentima i dvije ilustrirane priče nastale u pazinskoj gimnaziji.

Što se tiče obrade Zbirke Antun Motika, za sva su djela ispisane klasične inventarne kartice, u koje su uneseni relevantni podaci za muzeološku obradu i novi inventarni brojevi. Radi se o ukupno 1784 inventirana predmeta sa 6316 jedinica. Postupak digitalizacije Zbirke Antun Motika je u tijeku.

Od ukupno 1564 crteža za sada je restaurirano 80-tak najugroženijih i najoštećenijih, kojima je zbog mehaničkih oštećenja, prašine, neadekvatnih ljepljivih traka i loše kvalitete papirnog nosioca, bila potrebna hitna konzervatorsko-restauratorska intervencija kojom bi se zaustavilo daljnje propadanje. Crteži su rađeni u tehnici smeđeg krejona, tuša i većinom ugljena (samog) ili kombinirano sa bijelom temperom, olovkom i smeđim tušem. Iz signiranih crteža razvidno je da su nastali u razdoblju od 1940. do šezdesetih godina XX stoljeća.

Foto galerija


Adresa i kontakt podaci


ZBIRKA UMJETNINA GRADA PULE

Kontakt osobe:  Eros Čakić/ eros.cakic@pula.hr  ,Sanja Krelja/ sanja.krelja@pula.hr

Telefon:  052 222662, 052 371911

Fax:  052 222662

Mobitel:  099 218 2694

Adresa:  Laginjina 5, 52100 Pula


GRADSKA GALERIJA

Kandlerova 8, Pula

Pošaljite nam upit ili poruku !


Galerije IZLOŽBE

slika GRADSKA GALERIJA PULA
Kandlerova 8

Radno vrijeme: radnim danom 16-20
subota 10-13


--------------------------------------

GALERIJA A.MOTIKA

ZBIRKA ANTUN MOTIKA

Stalni postav izbora iz donacije
Laginjina5, INK II.kat


ZATVORENO ZBOG RADOVA


Najava i dogovor:

Matija Đurišić, tehničar u zbirci

matijadjurisic@gmail.com 

091 784 8924


antun.motika@gmail.com

eros.cakic@pula.hr
099 218 2694

Likovni fundus

slika

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora
Laginjina 5, INK III.katslika

stranicu uređuje:
Eros Čakić
eros.cakic@pula.hr