• darkblurbg
    Antun Motika, Pula - Pola

    Zbirka umjetnina grada Pule, Gradska galerija Pula

Izbor za postav

slika

Zbirka umjetnina grada Pule;
Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora

Zbirka umjetnina grada Pule nastala je kao logičan slijed utemeljenja galerijske djelatnosti čiji začeci sežu u 1970. godinu kada je otvoren prvi gradski izložbeni prostor u Opatijskoj ulici. Od 1972. g. vrijedna se umjetnička djela otkupljuju ili ih umjetnici daruju Zbirci. Upravo ta sprega umjetnika i njihovog grada rezultirala je činjenicom da danas u Zbirci imamo četiristotinjak djela, a pridodajući im pojedinačne listove iz grafičkih mapa ta se brojka povećava za još dvijesotinjak djela. Taj bogati umjetnički fond danas je podijeljen na dvije zbirke: Zbirku istarskih autora i Umjetničku zbirku s djelima autora s područja bivše države.

Djela se izlažu u Gradskoj galeriji Pula i stalnom postavu u galeriji Likovnog fundusa  zbirke u zgradi istarskog narodnog kazališta INK, III.kat.

slika

Povodom 40. godišnjice osnutka Zbirka otvara vrata likovnoj publici izložbom izbora iz likovnog fundusa,a slijedeće izložbe u galeriji fundusa u ciklusima će predstavljati autore koji su svoja djela donirali ili su ona otkupljena od strane Grada Pu|e. Namjera je da se likovnoj publici, struci i široj javnosti omogući uvid u bogatu recentnu likovnu povijest grada, Istre i šire regije s naglaskom na period druge polovine XX. stoljeća kada su se u Istri, pogotovo u Puli i Labinu dogodili veliki pomaci u likovnoj umjetnosti zahvaljujući istarskim umjetnicima, koji su povratkom iz metropola i velikih kulturnih centara u zemlji i inozemstvu svoje konačno mjesto rada i kulturološkog djelovanja našli kod kuće. Kreativna istarska klima i specfični kulturni milje privukli su u Istru i druga značajna imena iz područja likovne umjetnosti iz Hrvatske i šire regije, a ti su likovnjaci s godinama postali djelom istarske likovne scene i sve više u Istri i radili i boravili. Nakon realizacije formiranja i predstavljanja Zbirke Antuna Motike, u koje smo također uklopili i predstavljanja važnijih istarskih umjetnika ovim novim približavanjem javnosti Zbirke umjetnina grada Pule zaokružujemo cjelinu djelovanja s namjerom da je u budućnosti sustavno, u skladu s likovnim tendencijama, ažuriramo i popunjavamo novim donacijama djela likovnjaka raznih generacija i umjetničkih opredjeljenja.

Eros Čakić, voditelj zbirke

slika
slika
slika
slika

Izložbe - aktualno

slika

GRADSKA GALERIJA PULA
KANDLEROVA 8, PULA


ALEM ĆURIN, SLOBODA


Galerije

slika

GRADSKA GALERIJA

ZATVORENO ZBOG GODIŠNJEG
ODRŽAVANJA GALERIJE

Stalni postav izbora iz donacije
Laginjina5, INK II.kat


POSJET UZ PRETHODNU NAJAVU

Matija Đurišić, tehničar u zbirci

091 784 8924

od 1.9. 2018.- 1.6. 2019.

antun.motika@gmail.com
eros.cakic@pula.hr
099 218 2694

Likovni fundus

slika

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora
Laginjina 5, INK III.kat

TRENUTNO ZATVORENO

slika

stranicu uređuje:
Eros Čakić
eros.cakic@pula.hr