• darkblurbg
    Antun Motika, Pula - Pola

    Zbirka umjetnina grada Pule, Gradska galerija Pula

Izložba Eksperimenti

slika

ANTUN MOTIKA: EKSPERIMENTI


MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE

MUSEO D'ARTE CONTEMPORANEA DELL'ISTRIA

Sv. Ivana 1/II, Pula


GRADSKA GALERIJA PULA, Kandlerova 8,

04/05/2013-02/06/2013


Nakon veoma zapažene izložbe Antuna Motike (Pula, 1902. – Zagreb, 1992.) pod naslovom Antun Motika: Eksperimenti u Zagrebu, održane prošle godine u povodu proslave 110. godišnjice umjetnikova rođenja i 20. godišnjice smrti, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre predstavlja novo izdanje izložbe u Puli. Izložba  se održava na dvije lokacije, u prostoru  Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Sv. Ivana 1, te u prostoru Gradske galerije Pula, Kandlerova 8, od 4.05. do 2.6. 2013.

U prosincu 2008. Muzej suvremene umjetnosti Zagreb primio je na dar od obitelji Motika dvadesetak bilježnica i preko tisuću crteža tog istaknutog hrvatskog multimedijskog umjetnika, te je otkupio još stotinjak radova eksperimentalnoga karaktera. Manji dio tih začudnih atelijerskih istraživanja  nastalih nakon 1940. u skrovitosti njegova ateljea, obitelj je darovala Zbirci umjetnina grada Pule dvije godine ranije. Upravo ta iznimno intrigantna i manje poznata umjetnička djelatnost Antuna Motika ovom se prilikom predstavljaju i pulskoj javnosti. Uz radove iz fudusa MSU-a Zagreb i radove iz Donacije Antun Motika u sklopu pulske zbirke na izložbi su izloženi i eksperimentalni radovi iz privatne Kolekcije Marinko Sudac.

Antun Motika tijekom svog dugogodišnjeg radnog vijeka pokazao se kao umjetnik snažne vizualne kreativnosti, potvrđujući se u različitim poljima umjetničkog stvaralaštva. Premda ga po svojim postimpresionističkim suptilnim aktovima i lirskim interijerima najčešće svrstavamo među najvažnije velikane hrvatskog međuratnog razdoblja, Motikina sklonost eksperimentiranju u najrazličitijim medijima pokazuje da se vrlo rano odmaknuo od djelokruga klasičnog modernog umjetnika. Naime, Motika je jedan od umjetnika eksperimentatora i vizionara na području razvoja i mogućnosti tehnologije, arhitekture, kazališne scenografije i reklame, čime zaslužuje posebno mjesto u razvojnoj liniji ne samo hrvatske već i svjetske povijesti umjetnosti.

Još kao gimnazijalac u Pazinu radi „optimalnu projekciju“ modernog grada, futurističku vizuru nazvanu Futuropolis iz 1917., raniju od poznatijeg Metropolisa redatelja Fritza Langa, a nešto kasniju od one arhitekta Antonia Sant'Elia. Istodobno stvara fantastične romane u stripu inspirirane Julesom Vernom, kao što je Put na Mjesec, pohranjen u Zbirci umjetnina grada Pule.   

Uoči Drugoga svjetskog rata taj ustrajni istraživač neutažive znatiželje dobiva mjesto profesora na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, gdje ostvaruje važan opus eksperimentalnih djela. Tako od 1941. pa sve do kraja svog života, opredijelivši se svjesno za sigurnost svog ateljea, daleko od pogleda šire i stručne javnosti, stvara pionirske luminokinetičke eksperimente na staklu i različitim folijama s organskom i anorganskom materijom, eksperimente na fotografskom i rendgenskom filmu, metalu i pleksiglasu namijenjene projiciranju. Na njima različitim „instrumentima“ vrši „znanstvene opite“: komade stakla i plastike propaljuje, perforira ili gravira, razlijeva po njima boje i rastopljenu smolu, spaja ih i od njih radi „ bazene“ u koje ulijeva boje i različite tekućine. Određeni problemi zaokupljaju ga godinama, a dobivene rezultate brižno, poput znanstvenika „očitava“ i zapisuje u bilježnice i notese. Nekoliko desetaka takvih bilježnica, na kojima je također intervenirao, uz brojne nacrte za svjetlosne projekcije, vizionarska arhitektonska rješenja i brojne tehničke izume sadrži i Motikine misli i spoznaje o tehnološkom napretku čovjeka, što samo potvrđuje široko polje njegova interesa.

Studijski posjeti Parizu 30ih, kao i tada još uvijek prisutni glasnici avangardnih tendencija i njezinih autohthonih izdanaka na bivšem jugoslavenskom prostoru - poput Josipa Seissela, Drage Ivaniševića i Radovana Ivšića, s kojima usko surađuje - potaknut će ga na ispitivanje izvanestetskih dadaističkih i nadrealističkih tehnika i postupaka, od kolaža, frotaža, fotomontaža, sve do dekalkomanija i dimnica tj. očađenih papira te do ciklusa Vrpce „automatskih“ crteža, svojevrsnih „preslika podsvjesti“ koje stvara uz glabenu podlogu Mozarta i Beethovena.

Atelje je za Motiku, posebno tih ratnih 40ih godina, njegov kabineta čudesa, njegov laboratorij i njegovo utočište od dehumaniziranog svijeta. Samo nekoliko bliskih prijatelja smije zaviriti u njega. Motikino nepovjerenje prema vanjskom svijetu postat će još snažnije kada će se prilikom otvorenja njegove amblematske samostalne izložbe naslovljene Arhajski nadrealizam održane 1952. u Galeriji ULUH-a, samo mjesec dana nakon otvorenja izložbe grupe EXAT 51 u prostoru Društva arhitekata, pokrenuti oštre polemike u umjetničkim krugovima oko pitanja slobode izraza i ideoloških stavova tadašnje službene umjetnosti socijalističkog realizma.

Na prijelazu iz pedesetih u šezdesete godine Motika je najviše fasciniran tadašnjim saznanjima o istraživanjima Svemira, a cijelu jednu seriju kolaža i fotokolaža posvećuje ikonografiji tehnološkog napretka i popularne kulture preuzetoj iz svakodnevnih tiskovina i publikacija. Sintezom nerijetko nastaju vješti spojevi naizgled nespojivih vizualnih i semantičkih sklopova.

Ovi primjeri Motikine nesumnjivo bogate i raznorodne umjetničke prakse desetljećima „odmetnički“ stvarani u izolaciji, zaslužuju revalorizaciju kao što se i u recentnim studijama usmjerenim na avangardne i neoavangardne pojave dalo naslutiti. Stoga je namjera ove izložbe skrenuti pozornost stručne i šire javnosti upravo na tu "drugu", osebujnu, do sada gotovo marginaliziranu stranu Motike, te ga prikazati kao umjetnika izrazite individualne slobode. Konačno, time se želi potvrditi njegova jedinstvena pozicija u kontekstu hrvatske i međunarodne umjetničke produkcije.

Organizatori izložbe: MSUI Pula i MSU Zagreb
Suorganizator: Gradska galerija Pula
Autorica i kustosica izložbe: Ivana Janković, kustosica MSU Zagreb
Autor likovnog postava: Filip Beusan
Kustos koordinator izložbe: Mladen Lučić, kustos MSUI Pula

Izložba je ostvarena potporom Grada Pule i Istarske županije-Regione Istriana.

Sponzori:

EUROHERC
ARBEN GRAFIČKI SISTEMI d.o.o.

slika

                                                                                                                            MSUI, Sv. Ivana 1

slika

Foto galerija

slika

                                                                                                                              MSUI

slika

                                                                                              GRADSKA GALERIJA, Kandlerova 8

slika

                                                                                                                    FOTOKOLAŽI

slika

Izložbe - aktualno

slika

GRADSKA GALERIJA PULA
KANDLEROVA 8, PULA


ALEM ĆURIN, SLOBODA


Galerije

slika

GRADSKA GALERIJA

ZATVORENO ZBOG GODIŠNJEG
ODRŽAVANJA GALERIJE

Stalni postav izbora iz donacije
Laginjina5, INK II.kat


POSJET UZ PRETHODNU NAJAVU

Matija Đurišić, tehničar u zbirci

091 784 8924

od 1.9. 2018.- 1.6. 2019.

antun.motika@gmail.com
eros.cakic@pula.hr
099 218 2694

Likovni fundus

slika

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora
Laginjina 5, INK III.kat

TRENUTNO ZATVORENO

slika

stranicu uređuje:
Eros Čakić
eros.cakic@pula.hr