• darkblurbg
    Antun Motika, Pula - Pola

    Zbirka umjetnina grada Pule, Gradska galerija Pula

Izložba Eksperimenti

slika

ANTUN MOTIKA: EKSPERIMENTI


MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE

MUSEO D'ARTE CONTEMPORANEA DELL'ISTRIA

Sv. Ivana 1/II, Pula


GRADSKA GALERIJA PULA, Kandlerova 8,

04/05/2013-02/06/2013


Nakon veoma zapažene izložbe Antuna Motike (Pula, 1902. – Zagreb, 1992.) pod naslovom Antun Motika: Eksperimenti u Zagrebu, održane prošle godine u povodu proslave 110. godišnjice umjetnikova rođenja i 20. godišnjice smrti, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre predstavlja novo izdanje izložbe u Puli. Izložba  se održava na dvije lokacije, u prostoru  Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Sv. Ivana 1, te u prostoru Gradske galerije Pula, Kandlerova 8, od 4.05. do 2.6. 2013.

U prosincu 2008. Muzej suvremene umjetnosti Zagreb primio je na dar od obitelji Motika dvadesetak bilježnica i preko tisuću crteža tog istaknutog hrvatskog multimedijskog umjetnika, te je otkupio još stotinjak radova eksperimentalnoga karaktera. Manji dio tih začudnih atelijerskih istraživanja  nastalih nakon 1940. u skrovitosti njegova ateljea, obitelj je darovala Zbirci umjetnina grada Pule dvije godine ranije. Upravo ta iznimno intrigantna i manje poznata umjetnička djelatnost Antuna Motika ovom se prilikom predstavljaju i pulskoj javnosti. Uz radove iz fudusa MSU-a Zagreb i radove iz Donacije Antun Motika u sklopu pulske zbirke na izložbi su izloženi i eksperimentalni radovi iz privatne Kolekcije Marinko Sudac.

Antun Motika tijekom svog dugogodišnjeg radnog vijeka pokazao se kao umjetnik snažne vizualne kreativnosti, potvrđujući se u različitim poljima umjetničkog stvaralaštva. Premda ga po svojim postimpresionističkim suptilnim aktovima i lirskim interijerima najčešće svrstavamo među najvažnije velikane hrvatskog međuratnog razdoblja, Motikina sklonost eksperimentiranju u najrazličitijim medijima pokazuje da se vrlo rano odmaknuo od djelokruga klasičnog modernog umjetnika. Naime, Motika je jedan od umjetnika eksperimentatora i vizionara na području razvoja i mogućnosti tehnologije, arhitekture, kazališne scenografije i reklame, čime zaslužuje posebno mjesto u razvojnoj liniji ne samo hrvatske već i svjetske povijesti umjetnosti.

Još kao gimnazijalac u Pazinu radi „optimalnu projekciju“ modernog grada, futurističku vizuru nazvanu Futuropolis iz 1917., raniju od poznatijeg Metropolisa redatelja Fritza Langa, a nešto kasniju od one arhitekta Antonia Sant'Elia. Istodobno stvara fantastične romane u stripu inspirirane Julesom Vernom, kao što je Put na Mjesec, pohranjen u Zbirci umjetnina grada Pule.   

Uoči Drugoga svjetskog rata taj ustrajni istraživač neutažive znatiželje dobiva mjesto profesora na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, gdje ostvaruje važan opus eksperimentalnih djela. Tako od 1941. pa sve do kraja svog života, opredijelivši se svjesno za sigurnost svog ateljea, daleko od pogleda šire i stručne javnosti, stvara pionirske luminokinetičke eksperimente na staklu i različitim folijama s organskom i anorganskom materijom, eksperimente na fotografskom i rendgenskom filmu, metalu i pleksiglasu namijenjene projiciranju. Na njima različitim „instrumentima“ vrši „znanstvene opite“: komade stakla i plastike propaljuje, perforira ili gravira, razlijeva po njima boje i rastopljenu smolu, spaja ih i od njih radi „ bazene“ u koje ulijeva boje i različite tekućine. Određeni problemi zaokupljaju ga godinama, a dobivene rezultate brižno, poput znanstvenika „očitava“ i zapisuje u bilježnice i notese. Nekoliko desetaka takvih bilježnica, na kojima je također intervenirao, uz brojne nacrte za svjetlosne projekcije, vizionarska arhitektonska rješenja i brojne tehničke izume sadrži i Motikine misli i spoznaje o tehnološkom napretku čovjeka, što samo potvrđuje široko polje njegova interesa.

Studijski posjeti Parizu 30ih, kao i tada još uvijek prisutni glasnici avangardnih tendencija i njezinih autohthonih izdanaka na bivšem jugoslavenskom prostoru - poput Josipa Seissela, Drage Ivaniševića i Radovana Ivšića, s kojima usko surađuje - potaknut će ga na ispitivanje izvanestetskih dadaističkih i nadrealističkih tehnika i postupaka, od kolaža, frotaža, fotomontaža, sve do dekalkomanija i dimnica tj. očađenih papira te do ciklusa Vrpce „automatskih“ crteža, svojevrsnih „preslika podsvjesti“ koje stvara uz glabenu podlogu Mozarta i Beethovena.

Atelje je za Motiku, posebno tih ratnih 40ih godina, njegov kabineta čudesa, njegov laboratorij i njegovo utočište od dehumaniziranog svijeta. Samo nekoliko bliskih prijatelja smije zaviriti u njega. Motikino nepovjerenje prema vanjskom svijetu postat će još snažnije kada će se prilikom otvorenja njegove amblematske samostalne izložbe naslovljene Arhajski nadrealizam održane 1952. u Galeriji ULUH-a, samo mjesec dana nakon otvorenja izložbe grupe EXAT 51 u prostoru Društva arhitekata, pokrenuti oštre polemike u umjetničkim krugovima oko pitanja slobode izraza i ideoloških stavova tadašnje službene umjetnosti socijalističkog realizma.

Na prijelazu iz pedesetih u šezdesete godine Motika je najviše fasciniran tadašnjim saznanjima o istraživanjima Svemira, a cijelu jednu seriju kolaža i fotokolaža posvećuje ikonografiji tehnološkog napretka i popularne kulture preuzetoj iz svakodnevnih tiskovina i publikacija. Sintezom nerijetko nastaju vješti spojevi naizgled nespojivih vizualnih i semantičkih sklopova.

Ovi primjeri Motikine nesumnjivo bogate i raznorodne umjetničke prakse desetljećima „odmetnički“ stvarani u izolaciji, zaslužuju revalorizaciju kao što se i u recentnim studijama usmjerenim na avangardne i neoavangardne pojave dalo naslutiti. Stoga je namjera ove izložbe skrenuti pozornost stručne i šire javnosti upravo na tu "drugu", osebujnu, do sada gotovo marginaliziranu stranu Motike, te ga prikazati kao umjetnika izrazite individualne slobode. Konačno, time se želi potvrditi njegova jedinstvena pozicija u kontekstu hrvatske i međunarodne umjetničke produkcije.

Organizatori izložbe: MSUI Pula i MSU Zagreb
Suorganizator: Gradska galerija Pula
Autorica i kustosica izložbe: Ivana Janković, kustosica MSU Zagreb
Autor likovnog postava: Filip Beusan
Kustos koordinator izložbe: Mladen Lučić, kustos MSUI Pula

Izložba je ostvarena potporom Grada Pule i Istarske županije-Regione Istriana.

Sponzori:

EUROHERC
ARBEN GRAFIČKI SISTEMI d.o.o.

slika

                                                                                                                            MSUI, Sv. Ivana 1

slika

Foto galerija

slika

                                                                                                                              MSUI

slika

                                                                                              GRADSKA GALERIJA, Kandlerova 8

slika

                                                                                                                    FOTOKOLAŽI

slika

Izložbe - aktualno

slika

GRADSKA GALERIJA PULA
KANDLEROVA 8, PULA


ANTUN MOTIKA 

I NASLJEĐE EKSPERIMENTA

Petak 15.02. u 20 sati


Galerije

slika

GRADSKA GALERIJA

Kandlerova 8, Pula


GALERIJA MOTIKA

Stalni postav izbora iz donacije
Laginjina5, INK II.kat

ZATVORENO ZBOG ODRŽAVANJA

13.2.-13.3.2019.


POSJET UZ PRETHODNU NAJAVU

Matija Đurišić, tehničar u zbirci

091 784 8924

od 1.9. 2018.- 1.6. 2019.

antun.motika@gmail.com
eros.cakic@pula.hr
099 218 2694

Likovni fundus

slika

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka
Zbirka istarskih autora
Laginjina 5, INK III.kat

TRENUTNO ZATVORENO

slika

stranicu uređuje:
Eros Čakić
eros.cakic@pula.hr