IZLOŽBA_A.MOTIKA_CRTEŽI

DARKO GLAVAN

CRTEŽI ANTUNA MOTIKE

 

„…Brojni podjednako kvalitetni i dorađeni crteži u tehnici ugljena i olovke svjedoče o „pretapanju“ utilitarnih predmeta poput vaza i vrčeva s antropomorfnim figurama. Nakon stotina i stotina studija, tipična ostvarenja poprimaju hibridni izgled na razmeđi teško prepoznatljivih prvotnih upotrebnih odlika i sve slobodnije i nesputanije izvedbe. Takav „start“ s pozicija, uvjetno govoreći, primijenjene umjetnosti i „finiš“ u domeni apsolutne umjetničke slobode bit će karakterističan za većinu Motikinih skica i crteža nastalih tijekom kasnijih desetljeća umjetnikova stvaranja. Motika će ih i dalje nazivati, apsolutno nominalno, budući da osim staklenih skulptura ništa nije izvedeno po tim modelima, „skicama za keramiku“ odnosno „za feražu“ (metalni predmeti) ili neki drugi materijal. S današnjeg vremenskog odmaka razvidno je kako su ti crteži bili oblik autonomne umjetničke prakse (riječ je o više tisuća crteža većeg i manjeg formata) koja je osim vježbe ruke, stvarala i preduvjete za novu oblikovnu sintaksu, koja će 50-ih i 60-ih doći podjednako do izražaja u Motikinim crtežima, projektima i eksperimentima, slikama i skulpturama…“

Darko Glavan: „Svjetlost i samoća“, Monografija Antun Motika, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb 2002. str. 24

…“Osim u gotovo tisuću izravnih pripremnih crteža, od kojih su posebno atraktivne studije istarskog bika „boškarina“, anticipacije likovnih ideja realiziranih na Muranu mogu se prepoznati i u dijelu crteža iz prijelomnog razdoblja tzv. „arhajskog nadrealizma“ kao i u crtežima nominalno klasificiranim kao skice za keramiku, odnosno feražu. I sam je umjetnik, dok smo zajednički katalogizirali njegov golemi crtački opus, nerijetko bio u dvojbi kako klasificirati pojedino djelo, oslanjajući se uglavnom na procjenu što bi eventualno bilo moguće izvesti u određenoj tehnici, a ne na prvobitnu nakanu s kojom je izvorno počeo svoj obračun s prazninom papira…“ (1)
…“Umjetnička postignuća i zadivljujuća individualnost Antuna Motike zasigurno nisu u potpunosti prepoznate, proučene i predočene, ni stotinu godina nakon njegova rođenja, ni deset godina nakon njegove smrti, no uvjeren sam da danas ima vrlo malo onih koji sumnjaju kako je bez sagledavanja i spoznavanja njegova umjetničkog svijeta moguće sačiniti vjerodostojnu povijest hrvatske likovne umjetnosti XX. Stoljeća“…(2)

(1) Darko Glavan: „Svjetlost i samoća“, Monografija Antun Motika, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb 2002. str. 27
(2) ibid, str. 32-
-


-
-


-
-


-
-


-
-


-
-


-
-
-
-
-
-


Jezici / Languages

.

.

http://www.nacional.hr/trajni-izazov-svjetlosnih-eksperimentata-antuna-motike/

 

http://www.pula.hr/pocetna/

 

https://www.facebook.com/pages/

Zbirka-Antun-Motika/469113396510681

 

   

IZLOŽBA_AKTUALNO

IZLOŽBA_AKTUALNO

ANTUN MOTIKA

GRADSKA GLALERIJA

Kandlerova 8

IZLOŽBA CRTEŽA

16.8.- 28.10.2017.

Galerije

Galerije

OTVORENO;

RADNIM DANOM

10-14 / 18-21

SUB. 12-15

 

stalni postav izbora iz donacije

Laginjina5, INK II.kat

POSJET UZ PRETHODNU NAJAVU

antun.motika@gmail.com

eros.cakic@pula.hr

likovni fundus

likovni fundus

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka

Zbirka istarskih autora

Laginjina 5, INK III.kat

ZATVORENO

1.6.-30.9.

*

*

stranicu uređuje:

Eros Čakić

eros.cakic@pula.hr