DIJALOZI, MOTIKA-SANVICENTI

                             Organizator: Zbirka umjetnina Grada Pule – Gradska galerija Pula                                                
 
                             Mjesto održavanja: Gradska galerija Pula, Kandlerova 8 , 15.12. u 20 sati                             
Od 15. prosinca 2016. do 01. travnja 2017., od 10 do 13 sati i od 16 do 20 sati
 
 
“Suvremeni umjetnici u dijalogu s Motikom” nova je serija izložbi kojima se kontekstualiziraju brojni eksperimenti Antuna Motike iz Zbirke umjetnika Grada Pule i dovode u dijalog sa suvremenim umjetnickim pozicijama, koje ih na inovativan i kreativan nacin reinterpretiraju i povovno sagledavaju, kako bi im odredili mjesto u suvremenom kontekstu. 
 
Prva u nizu ovih programskih intervencija je samostalna izložba Davora Sanvincentija. Osim kontekstualizacije i dijaloga sa nasljedem Antuna Motike, projekt je usmjeren podržavanju umjetnicke produkcije. U tom smislu, za potrene izložbe Davor Sanvincenti realizirati ce tri nova rada koja ce premijerno biti izložena na izložbi. 
 
Autorica koncepcije i kustosica je Branka Bencic, povjesnicarka umjetnosti. 
 
 
DIJALOZI: Antun Motika u suvremenom kontekstu
ANTUN MOTIKA / DAVOR SANVINCENTI
Epizoda: svjetlo i apstrakcija
Kustosica: Branka Bencic
 
Dijalozi suvremenih umjetnika s radovima Antuna Motike serija je povremenih izložbi Gradske galerije Pula – Zbirke umjetnina Grada Pule i Zbirke Antun Motika, kojima se nastoji aktualizirati manje poznat i neistražen opus eksperimenata Antuna Motike sagledavajuci ga u suvremenom kontekstu.
Prva epizoda strukturira se kao dijalog dva umjetnika razlicitih generacija i poetika, a prvi pozvani umjetnik koji sagledava nasljede raznolike umjetnicke prakse Antuna Motike je Davor Sanvincenti.
 
Izložba predstavlja specifican pogled Davora Sanvincentija na svjetlosne eksperimente Antuna Motike. Ukljucuje istraživanja prirode boje, pigmenta, svjetla, “tekuceg slikarstva” ili “muzike svjetla” – putem kojih oba umjetnika grade specificnu “poetsku metastrukturu”.
U interpretacijama koje su dio Sanvincentijeve umjetnicke prakse moguce je prepoznati odredene udaljene dispozitive i veze izmedu radova. Angažirajuci stare i nove tehnologije, analogne i digitalne medije i prakse, danas nam Sanvincenti može predstaviti i uciniti vidljivim niz mogucnosti projiciranih slika kakve je zamišljao i Antun Motika. Radovi Davora Sanvincentija koji nastaju u dijalogu s odabranim fragmentima Motikina opusa prevode neke ideje u drugi medij u tijeku tehnoloških promjena i inovacija.
Tragove radova Antuna Motike nalazimo u pigmentima i mrljama na stakalcima dijapozitiva, a njihova projekcija upucuje na organsku povezanost formi, dok kratki apstraktni eksperimentalni film Disintegration within the magnetic loop istražuje materijalnost filma. Drugim medijem ali razumljivim jezikom, prisutne ogrebotine i izgaranje trake bliske su Motikinim povecanjima, makro prizorima organske materije, dok pripadajuci light box, poput herbarija, kao što je to radio Motika, izmedu dva stakla konzervira filmsku traku.
U kontekstu takvog nasljeda - poetske bliskosti i povijesne udaljenosti susrecu se vizualni i filmski eksperimenti Davora Sanvincentija i slikarstvo svjetla Antuna Motike.
iz predgovora Branka Bencic 


DAVOR SANVICENTI
DAVOR SANVICENTI


SANVICENTI & BENCIC
SANVICENTI & BENCIC
GRADSKA GALERIJA
GRADSKA GALERIJA
Opis slike
Opis slike


.
.
.
.
.
.


GRADSKA GALERIJA
GRADSKA GALERIJA


Jezici / Languages

.

.

http://www.nacional.hr/trajni-izazov-svjetlosnih-eksperimentata-antuna-motike/

 

http://www.pula.hr/pocetna/

 

https://www.facebook.com/ggpula/

 

   

IZLOŽBA_AKTUALNO

IZLOŽBA_AKTUALNO

GRADSKA GALERIJA PULA

KANDLEROVA 8

GALERIJA VINCENT IZ KASTVA

INK I.KAT

IZLOŽBA SLIKA

MARTIN BIZJAK

20.07.- 07.09.2018

PRODUŽENO DO  21.09.

Galerije

Galerije

OTVORENO;

RADNIM DANOM

10-14 / 17-20

SUB. 12-15

 

stalni postav izbora iz donacije

Laginjina5, INK II.kat

POSJET UZ PRETHODNU NAJAVU

od 1.9. - >

antun.motika@gmail.com

eros.cakic@pula.hr

099 218 2694

likovni fundus

likovni fundus

GALERIJA LIKOVNOG FUNDUSA

Umjetnička zbirka

Zbirka istarskih autora

Laginjina 5, INK III.kat

ZATVORENO

1.6.-30.9.

*

*

stranicu uređuje:

Eros Čakić

eros.cakic@pula.hr